Faydakı Link & Bilgiler
Kapasite Raporu Nedir?
Kapasite raporu; üretim yapan tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarının üretim gücünü gösteren ve onay tarihinden itibaren 2 yıl geçerli olan bir belgedir.
Kapasite raporları düzenlenebilmesi için öncelikle; kapasite raporu düzenlenecek firmaların ticaret siciline tescili ve işyerinin bulunduğu yerdeki odaya üye olması gerekir.
Kapasite raporları; firmaların iletişim bilgilerinin yanı sıra, yıllık üretim kapasitelerini, makine parkını, kullandıkları hammaddeleri, kapasite hesaplamaları ile sermaye ve istihdam bilgilerini içerir.
Kapasite Raporu Nerelerde Kullanılır?
- Yatırım Teşvik Belgesi
- Dahilde İşleme İzin Belgesi,
- Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında,
- Geçici Kabul İzin Belgesi müracaatı yapılması halinde bu belgeler kapsamındaki taahhütlerin kapatılmasında,
- Muhtelif ithalat ve ihracat işlemlerinde
- İhalelerde,
- Kredi teminlerinde,
- Sanayi Veri Tabanının hazırlanmasında
- İndirimli tarifeden elektrik yada doğalgaz alımları için gerekli görülen Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında
Kapasite Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kapasite raporu başvurusunda bulunabilmek için, firma üretim yeri veya merkez adresinden en az birinin bağlı olduğu odanın sınırları içinde bulunması ve ilgili odaya üye olunması gerekmektedir. Kapasite Raporu İstek Formu, Odalardan ücretsiz temin edilebilmektedir.
Kapasite Raporu İçin En Az Kaç Çalışan Olmalıdır?
1-9 işçi çalıştıran işletmeler; Sanayi Odası kaydını sildirerek Ticaret Odasından Kapasite Raporu alabilirler, ancak 10 işçi üzeri çalışanı olan işletmeler Sanayi Odasından Kapasite Raporu almak zorundadırlar.
Kapasite Raporu Almak Zorunlu Mu?
Eğer firmanız herhangi bir sanayii alanında üretim yapıyor yada yapmak istiyorsa, kapasite raporu belgesi almak ya da yenilemek zorunludur.
Kapasite Raporu Alınmazsa ya da Yenilenmezse Ne Olur?
Eğer kapasite raporu alınmazsa ya da kapasite raporu yenileme süresi geçtiği halde yenileme yapılmazsa; Sanayi Sicil Belgesi gibi Kapasite Raporuna bağlı belgelerin kanunlarında da belirtildiği üzere para cezası uygulanır.
Yıllık İşletme Cetveli Nedir? Yıllık İşletme Cetveli Nasıl Hazırlanır?
Yıllık işletme cetveli; firmanın bir önceki yıl üretim ve tüketimlerini belgelemek için takip eden yılın Nisan ayı içerisinde, Sanayi Sicil Kanunu 5. Maddesi gereğince düzenlenmesi zorunlu olan evraktır. Yıllık işletme cetveli; e-Devlet veya Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda verilir. Elektronik ortamda düzenlenmesi gereken yıllık işletme cetveli İl Müdürlüğü tarafından incelenir ve onaylanır.